Vraća se poverenje u nacionalnu valutu

Bez autora
Oct 31 2013

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je kurs dinara stabilan i istakla da se dodatnim smirivanjem oscilacija stvaraju uslovi za vraćanje poverenja u nacionalnu valutu. Važno je da je dinar stabilan. Rast poverenja u dinar rezultiraće snižavanjem nivoa evroizacije i povećanjem efikasnosti monetarne politike.Niže kamatne stope, kao posledica relaksiranije monetarne politike, uticaće na snižavanje troškova zaduživanja, a samim tim i na povećanje kreditne i privredne aktivnosti i smanjenje nivoa nenaplativih potraživanja.

Vraća se poverenje u nacionalnu valutuKurs dinara je stabilan i dodatnim smirivanjem oscilacija stvaraju se uslovi za vraćanje poverenja u nacionalnu valutu, ocenila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Rast poverenja u dinar povećaće efikasnost monetarne politike, smatra guvernerka.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je kurs dinara stabilan i istakla da se dodatnim smirivanjem oscilacija stvaraju uslovi za vraćanje poverenja u nacionalnu valutu.

"Mislim da je važno da je dinar stabilan. Rast poverenja u dinar rezultiraće snižavanjem nivoa evroizacije i povećanjem efikasnosti monetarne politike", rekla je Jorgovanka Tabaković u intervjuu za novi broj časopisa Nedeljnik.

Kako je istakla, niže kamatne stope, kao posledica relaksiranije monetarne politike, uticaće na snižavanje troškova zaduživanja, a samim tim i na povećanje kreditne i privredne aktivnosti i smanjenje nivoa nenaplativih potraživanja.

"U uslovima povećanog privrednog rasta i stabilnih tržišnih uslova, naša zemlja bi postala atraktivnija za privlačenje dugoročnog kapitala", istakla je Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka centralne banke je ocenila da je Srbiji potreban aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnom monetarniom fondom kao dokaz da država vodi kredibilnu politku.

"Potreban nam je aranžman iz predostrožnosti bez zaduživanja, a ne zbog novca. MMF nam je potreban kao kontrolor i savetnik, kao dokaz da vodimo kredibilnu monetarnu i ekonomsku politiku", rekla je Tabakovićeva.

"Maskirani menadžeri" razorili privredu

Na pitanje ko je razorio privredni sistem Srbije i da li je nju kao i ministra privrede Sašu Radulovića sramota zbog pljačkaške privatizacije posle 2000. godine, guvernerka je rekla da su privredni sistem "razorili maskirani menadžeri koji se pretvaraju da su kapitalisti-vlasnici".

"Na tom poslu ostaju kratko i ne pokazuju stvarnu posvećenost ni korporaciji ni tržištu. Važniji su od vlasnika akcija, kapitala", rekla je Tabakovićeva.

Kako je ocenila, da je zakon o vlasničkoj transformaciji iz 1997. godine dopunjen odredbama o oročenosti i obaveznosti tog procesa, danas ne bismo govorili o ovim stopama nezaposlenosti.

"Zakon o privatizaciji iz 2001. godine nije bio feleričan, on je imao ugrađenu manu, i ja sam na to upozoravala u vreme donošenja, i sve vreme njegove primene", rekla je Tabakovićeva.

Na pitanje kako tumači dolazak svetskih eksperata u Srbiju i da li ima kontakte sa ekipom Dominika Stros-Kana, ona je rekla da je "Stros- Kan pojavljivanjem u vladi razbio to srpsko političko blato u koje ulaze samo netalentovani, neobrazovani, nekvalifikovani".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik